1 Temmuz 2013 Pazartesi

Ramazanda Dukan



uzun zamandır ülkemizin yaşadığı ve içinde bulunduğu durum hakkında düşüncelerimi paylaşmış ve bir süre diyetle ilgili (sorularınıza cevaplar dışında) paylaşımda bulunmayacağımı söylemiştim. Tekrar aynı konuya girmemekle birlikte..

Sizlerden gelen yoğun talep üzerine, aklınızdaki soruları biraz olsun netliğe kavuşturmak için bu yazıyı hazırladım.

Bildiğiniz gibi 9 Temmuz 2013 günü ramazanın ilk günü ve dukan diyetine ilk 3 evresinde olup oruç tutacak olan arkadaşlarımız aramızda mevcut.

Dr. Dukan'ın oruç tutanlar için bir takım önerileri mevcut, öncelikle dikkat etmeniz gereken ve benim tavsiye ettiğim bu dönemde hedefiniz kilo vermeye devam etmek ise, izinli yiyeceklerinizi dönüşüm (PS+PS) günlerine dikkat ederek sürdürmeniz.

Ancak diyorsanızki; seyir evresindeyim ancak ramazanda bu şekilde devam edemeyeceğim. Kaçamaklar duraklamalar hatta kilo almalarım yüksek ihtimalle olacak diyorsanız.. O zaman bu şekilde uygulayabilirsiniz..

Bir nevi güçlendirme evresi gibi aslında.. bu sürede hedefiniz kilonuzun sabit kalmasını sağlamak ve ramazan sonrasında kaldığınız seyir evresinden devam etmek olmalı..


seyir evresindeyseniz;
  • 6 gün PS günlerindeki gibi sebzeler ve saf proteinleri birlikte tüketeceksiniz.
  • Belirlediğiniz 1 sabit günü SP günü olarak sadece saf proteinlerle geçireceksiniz.
  • Günlük 2 dilim tam tahıl/tam buğday ekmeği ekleyebilirsiniz. 40 gr orta yağlı peynir ve yine 1 porsiyon meyveniz tercih edebileceğiniz yiyecekler arasında
  • haftada belirleyeceğiniz 2 iftar veya sahur yemeğini ödül yemeği gibi yiyebilirsiniz. (Ödül yemeği içeriği şu şekildedir, bir başlangıç tabağı(aperatif) bir porsiyon ana yemek ve bir porsiyon tatlı yanında bir bardak içecek) Bazen çeşit çeşit tatlılar, çikolatalar gofretlerle dolu ödül öğünleri görüyorum. Bu şekilde abur cubur olarak adlandıracağımız şeyler bir öğün niteliği taşımaz.
  • 2 lt su
  • 30 dk yürüyüş
güçlendirme evresindeyseniz;

Sp günlerinizi bu süreçte (eğer sizi zorluyorsa) kaldırabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi ramazan aylarının yaz aylarına rast gelmesi ile birlikte ciddi bir su içme ihtiyacı hissediliyor. Sahurda su ihtiyacını dikkate almak çok önemli, ayrıca daha önceki sahurlarınızda olduğu gibi hamurişi, yağ v.b tüketmeyeceğiniz için susuzluk sizi dukanla daha az zorlayacak.

Sahurda ne yiyeceğiniz konusuna gelirsek, sabah kahvaltılarınızı sahur öğününe çekebilirsiniz.
Ve yulaf kepeği hakkınızı sahur öğününde değerlendirmeniz  gün boyu tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

İftarda ise her oruç tutana önerildiği gibi yemeği saatlere bölerek yiyebiliyorsanız bu hem midenize ani yüklenmeyi engelleyecek hemde diyetinize , tokluk hissini sağlamak için faydalı olacaktır.

Yine yaz aylarına gelen iftar ve sahurlar genelde dışarıda ve misafirliklerde geçebiliyor.  Eğer misafir olarak bir iftar sofrasına davetli iseniz muhakkak, yağsız olarak hazırlanmış sebze yemeği veya ızgara et, tavuk gibi yemekleri tercih etmelisiniz. Eğer gideceğiniz yerde kesinlikle birşey bulamayacağınızı düşünüyorsanız yanınızda size uygun birşeyler götürmekte fayda var. En azından çorbanızı veya tatlınızı yanınıza alabilirsiniz.

Eğer bir restorandaysanız daha şanslısınız muhakkak, değişik şekillerde sossuz hazırlanmış salatalar ve yağsız pişirilmiş /ozgara olarak hazırlanmış çok fazla seçeneğiniz olacaktır. Yulaf kepeği hakkınız var ise hazırladığınız ekmeğinizden de alabilirsiniz. Ya da ramazanla birlikte size tanınan 2 dilim tam buğday ekmeği muhakak yanınızda olmalı, restoranda veya misafirlikte bulamamanız olasıdır.

Örnek bir menü hazırlamak olsun diyorsanız;

Sahur

sahur menüleri

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/08/yesil-fasulye-ve-mantarl-kymal-krep.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/08/ispanakl-gozleme.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/08/minik-pizzalar.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/08/goz-omletleme.html
İftar

Çorbalar  Diğer çorba tarifleri için tıklayabilirsiniz.
http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/08/havuclu-tavuklu-domates-corbas.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/12/sebze-corbas-soguk-ks-gunlerinin.html

Ana yemekler Diğer yemek tarifleri için tıklayabilirsiniz.

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/05/rengarenk-tavuk-soleni.html
http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/04/sebzeli-bonfile.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/03/kontrafile-yatagnda-uyuyan-mis-gibi.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/12/patlcan-oturtma.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/04/soslu-tavuk-3-patatesler-nisasta-ogunu.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/03/frnda-besamel-soslu-tavuk.html

Tatlı  Diğer tatlı tarifleri için tıklayabilirsiniz.

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/05/panna-cotta.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/02/karammm.html
http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2013/01/balkabag-tatls.html

http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/10/guclendirme-nisasta-ogunu-irmik-helvas.html


15 yorum:

  1. MERHABA İLKAY SANA ULASABILECEGIM BASKA BIR MECRA BULAMADIM KONUYLA ALAKALI DEGIL AMA DUKANA DONELI 1 AY OLDU AMA BEN SADECE 1 KILO VEREBILDIM GECEN YAZ YAPMIS 3 AYDA 12 KILO VERMISTIM SONRA BI RAHATSIZLIK GECIRDIM BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM SIMDI TEKRAR YAPMAK ISTIYORUM AMA ILERLEMIYO KILO ALMADIM BASLADIGIMDAN BERI AMA BASLADIGIM GUNDEN DAHA BUYUK BIR KARNIM VAR SEBEBINI COZEMEDIM NIYE ILERLEYEMEDIGIMI DE COZEMEDIM ATAK YAPSAM TEKRAR IVMESI OLURMU?? (NEJLA)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba nejla hanım bana en kısa sürede facebook sayfamdan ulaşabilirsin. aynı isimle kolaylıkla bulabilirsin. ayrıca blogun üst kısmında facebook sayfasının bağlantısınıda bulacaksın.
      dukanı hangi aşamada bıraktın, ne kadar kilo aldın.. tamamlamadan bırakırsan kilolar geri gelecektir ve ilk seferki gibi hızlı bir ilerleme beklemeden önce verdiğin aradan kaynaklanan beklemenin kırılması için sabretmelisin.. bu yaz başladığında atak yaptı isen tekrar atak yapamazsın, kaçamakların ne durumda var mı? eğer varsa yavaşlama ondan da kaynaklanabilir.. öncelikle neleri eksik yaptığını tespit et, sonrasında eğer başka sorun yok dersen yumruk uygulamasını tekrar oku kitaptan

      Sil
    2. facebook kullanmıyorum ondan dolayı bulamadım nerden ulaşacağımı neyse kı cvplamıssın cok teşekkür ederım
      dukanı seyırde bıraktım verdıgım 12nın 7 sını gerı aldım 8-9 ay gıbı bır surede. aslında bırakmayacaktım ama doktorlar cozum bulamayıp sureklı patates ve ekmek yedırdıler bana bozuldu oyle olunca. bı de kullandığım yığınla ılac oldu o donemde. sımdı tekrar basladıgımda 5 gun atak yaptım onda bıle veremedim hatta. gecen seferkinden en buyuk farkım suan çalışıyor olmam oyle bı yerde çalışıyorum kı dıyete uygun hıc yiyecek bulamıyorum gelen her tavuk yag ıcınde yuzuyo oluyo evden getırmeye çalışıyorum ımkan buldukça ama.. aksam gec yemek zorunda kalıyorum geç eve donduğum ıcın umudumu kaybetmeye başladım ki dukanı eleştirip olmuyor bak bu başka bi yere git sen sağlıklı değil bu diyenler de tuz biber oluyorlar sağolsunlar moral kalmıyor..

      Sil
    3. nejla bende çalışıyorum ve bizler gibi çalışan birçok kişi var aramızda, önemli olan karar vermen, yanında getirebilirsin, bir kaç yer ile oradan hergün yiyeceğini belirterek özel birşeyler pişirmelerini sağlayabilirsin, yemeksepetinden v.b. piliç çevirme isteyebilirsin, marketten light ton balığı alabilirsin yani yiyecek birçok şeyi bulabilirsin.. önemli olan karar vermen ve devam etmen, ilk sefer doktorlar niçin patates ekmek yedirdiler bilmiyorum ama dukanı doğru olarak uygularsan bir sağlık sorunu yaşamazsın, çorbanı sebzeni v.b eksik etmemelisin.. başkalarının ne dediğini de her zaman umursama..

      Sil
  2. merhabalar çok acil yardımınıza ihtiyacım var ben güçlendirmeye 47.0-47.4 ile geçtim ama sizin dediğiniz gibi güçlendirme evresinde kilo verimi görmedim.. hatta alımını gördüm... özellikle ödül öğününde 50 leri gördüm protein sonrası tartıda sabah normale dönüyordu fakat güçlendirmenin 2.evresinde durumlar kötüleşti gibi ve çok sinirlenmiş panik olmuş durumdayım... stabil kilom 48 lerde gibi hatta bazen gün içinde 49 lara çıkıyor fakat ben böyle olsun istemiyorum o kadar ay bekledim 47ye ulaşmak için bu mu benim ödülüm..? ne yapmalıyım 47 ye dönmek için bazen 2 gün protein yapmama rağmen böyle 47 de stabil kalmadım gibi güçlendirmede...lütfen bana acil dönüş yapın ilkay hanım deliriyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buse sorunun cevabnı diğer yazının (güçl. yazısına) altında sorduğun soruya yazdım. oradan bakabilirsin.

      Sil
  3. Merhaba ben seyir evresinin 2. Gunundeyim daha . Daha once diyeti yapamadim bazi sikintilar nedeni ile. Hep ufaktan basladim ama yarida kesildi 1 ay sonra dugunum var ve biraz fazla kilo vermeliyim seyiri 2 gun sp 1gun ps yapsam olur mu.1 ay Sonra 1/1 devam etsem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ela, öncelikle dukan sürekli bırakabileceğin veya değiştirebileceğin bir metot değil.. sp sayısını arttırma fazla kilo vermeni sağlamaz sadece kabız olmana yol açar, 1+1 metotu en uygun kilo vereceğin metottur..

      Sil
  4. İlkay hanim sucluluk duygusuyla yaziyorum suan seyirin son haftasinda tozuttum kacamak yaptim ne yapiyim simdi guclendirmeye geciyimmi yoksa seyir mi yapiyim?yardim edin motivasyonum sifir ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zehra biliyorsunki kaçamak yapınca geriye dönülmüyor, hangi evredeysen o evreden devam ediyorsun.. eğer verdiğim kilo yeterli diyorsan güçlendirmeye geçebilirsin

      Sil
  5. Merhaba ilkay hanim ben seyir evresindeyim. Her gun 1 kutu(650 gr ) yogurt tuketmem sorun yaratirmi bir de yagsiz peynir olayini anlayamadim sohbetteki. Ben yorsanin lor peynirini tuketiyorum bu peynir sinirsiz sut urunlerine girmiyor mu. Paylasimlariniza ilginize sonsuz tesekkurler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süt ürünlerinde yağ oranı %2 acelyacım, öncelikle en önemlisi yağ oranı, daha sonra kilo veriminin hızlı bir şekilde devam edebilmesi için 1 kase yoğurt, 1 bardak süt ve diğer süt ürünleri ile birlikte maks. 1 lt süt ürünü alınması öneriliyor. bahsettiğiniz peynir %2 den fazla ise %7 ye kadar yağ oranına sahip peynirlerden günde 30 gr tolere gıda olarak tüketebilirsiniz.

      Sil
  6. 1 kase derken bildigimiz corba kasesi kadar mi sadece 1 bardak sutu biliyordum da 1lt kadar %2 asmayacak sekilde yogurt lor vs saniyordum.
    Ayrica kitaptaki yumruk evresinde o surecte yulaf kepegi tuketilecek mi yoksa sadece protein mi ve yumruk evresinde gun boyun yesilcay onermis monsieur dukan ama 2-3 bardakla sinirlandigini okumustum
    tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 kase 300-350 ml gibi düşüebilirsin. genel kuralalr her zaman geçerli; örneğin yulaf kepeği her gün muhakkak var.. yumruktada sonrasındada her zaman.. yeşil çayda aynı şekilde çok fazla bitki çayı önerilmez.. dukan günde 2 lt su öneriyor yumrukta zaten 2-3 bardak yaklaşık 1 lt yakın (kupa ile içiyorsa) tamamını yeşil çay içmene gerek yok su yeterlidir.. tüm süt ürünleri %2 ve toplamda 1 lt

      Sil
  7. Onceki diyetimde her gun bir bardak ilik suya 1 yemek kasigi elma sirkesi iciyordum. Dukanda da icsem uygun mudur. Elma oldugu icin dusundurdu. Tarisinkini kullaniyorum. Tolere gida midir gunluk limit nedir.
    Bir de gunluk tatlandirici siniri nedir

    YanıtlaSil

Yorumlarınız buraya..

Bu yazılarda ilginizi çekebilir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...