22 Ağustos 2012 Çarşamba

Yulaf Kepeği Nedir? Ve Neden Gereklidir?


Yulaf kepeğini googleda arattığınızda karşınıza çıkacak kelimeler; enerjiyi arttırır, LDL kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler ve bağırsak sistemini düzenler. Kalp Hastalıkları, diyabet, kolon kanseri ve obezite ile savaşır

Öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturmak gerektiğini düşünüyorum, yulaf rusheimi, yulaf unu ve yulaf kepeği olarak üç farklı tanım duyuyorsunuz. Bu tanımlar aslında bir bütün gibi görünse de yulaf çekirdeğini oluşturan üç ayrı kısımı tanımlıyor.

Yulaf rusheimi; rusheim markası ile satılan yulaf kepeği de olduğu için çok fazla yulaf kepeği ile karıştırılıyor. Rusheim yulaf çekirdeğin uç kısmıdır.

Yulaf unu ise çekirdeğin kendisinin öğütülmesi ile elde edilir. Yulaf çekirdeğinin bu iki bölümü kesinlikle dukan yapanlar için uygun değildir. Bizim için gerekli olan bölüm yani yulaf kepeği, yulaf çekirdeğinin çevresindeki kabuk kısmıdır. Yani aktarların biz size çekeriz diyerek çektikleri şeyin içerisinde bu üç kısımda karışık olarak bulunur ve dukan diyeti için uygun olmaz.

Yulaf kepeğinden bahsettiğinizde sık sık şu cümleyi çevrenizden duyabilirsiniz. Aaa Yulaf kepeği mi ama biz onları eskiden atlara veriyorduk.. Evet doğrudur eskiden kıymeti bilinmediği için Atlara verilen hatta şiltelerde kullanılan bu temel gıda maddesi son yıllarda önemini kazanmaya başladı. Yulaf kepeğinin faydasının görülmesiyle birlikte, dukanı desteklesin desteklemesin görüşeceğiniz bütün diyetisyenlerin size yulaf kepeğinden bahsettiğini göreceksiniz.. Şaşırmayın çünkü bu gıda gerçekten bu ilgiyi hak ediyor.

1980’lerde Amerika’da yapılan bir çalışmada yüksek kolesterolün düşürülmesi çalışmalarında yulaf kepeğinin kullanıldığını görüyoruz, yine Avustralya da glisemik endeksin düşürülmesi ve diabetik ile mücadelede en güçlü silahın yulaf kepeği olduğu ortaya çıkmıştır.

Kolon ve rektum kanserlerine karşı yulaf kepeğinin koruyucu özellikliğine karşı sayısız kaynak bulunmaktadır.

Dr. Pierre Dukan bu besinin zayıflamaya yardımcı olarak kullanılabilmesine ilişkin araştırmalarında yulaf kepeğinin tüm bu faydalarının yanı sıra başka özelliklerini de keşfetmiş. Öncelikle protein ve sebzeyi birlikte tüketerek devam edilen dukan diyeti sırasında vücudun karbonhidratsızlığa karşı gösterdiği tepkiyi düzenlemek, vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat miktarının böyle faydalı bir karbonhidrat kaynağından alınması gerektiğini düşünmüştür.

Yulaf kepeğinin midede tokluk hissini arttırdığını keşfetmiştir;

Yulaf kepeğinin tükürük ve mide suyu ile birlikte şişmesi sonrasında 15 gr ağırlığında 1 yemek kaşığı yulaf kepeği hacminin 25 katı kadar sıvı emerek 375 gramlık bir top haline gelir. Buda sizi uzun süre tok tutmaya yarar.

Bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır;

Bu özelliği sayesinde özellikle aşırı kilo ile mücadelede ve sağlığın korunmasında avantaj sağlar.

Yulaf kepeği mide ve bağırsaklarda bulunan yağ asitleri, amino asitlerin ve glikozun fazlasının etrafını çevreleyerek vücuttan emilmeden atılımını kolaylaştırır.

Yulaf kepeği, yulaf ununa ve rusheime göre %50 daha fazla protein, kalsiyum, demir, tiamin, fosfor, riboflavin, magnezyum ve çinko içerir.

Dukan Diyeti süresince karbonhidrat ihtiyacının tamamına yakınını vücut yulaf kepeğinden alacaktır. Karbonhidrat olmadan protein tüketirseniz, vücudunuzun yağları parçalamak için ihtiyacı olan enerji ylaf kepeğinin karbonhidratından karşılanamayacağı için vücudunuzda var olan kasların yapısı bozularak parçalanır. Bu da size tartıda hızlı kilo verdiğinizi gösterse de, aslında vücudunuzdaki kas miktarı azaldığı için sağlıksız bir kilo verimi gerçekleşir. Yulaf kepeği tükettiğinizde ise vücudunuzda tam tersi kaslarınızın güçlendiğini ve daha zinde olduğunuzu göreceksiniz.



Dr. Pierre Dukan diyetin 4 evresi boyunca yani başladığınız andan itibaren hayatınız boyunca yulaf kepeğinin tüketilmesini önermektedir.

Atak Evresinde günde 1,5 yk

Seyir Evresinde günde 2 yk

Güçlendirme Evresinde günde 2 yk

Koruma evresinde ise günde 3 yk yulaf kepeği yemeniz gerekmektedir.


Dukan diyetine başlayan herkes başlarda yulaf kepeği ile savaşır. Normal buğday ununun kokusunu ve tadını aradığınız bu kepek sizi alışık olmadığınız bir tat ve koku ile karşılayacaktır. Bu aşama da bilinmesi gereken şu benim düşünceme göre; bunu yemem gerekiyor, sebepleri de malum sağlığım için alışana kadar bu yiyecekten kendi damak zevkime uygun neler yapabilirim. Bunun için sayısız tarif var. Hepsini deneyebilirsiniz, kendiniz için uygun bir tarif bulana kadar. Veya sevdiğiniz tarifleri dukanada uyarlayabilrsiniz. Size söyleyebilirim ki en az 1 ay sonunda daha fazla yulaf kepeği hakkım neden yok diye dert yanmaya başlayacaksınız. Dukan diyetine başlıyorsanız ömrününüzün sonuna kadar yulaf kepeği ile birlikte geçecek günleriniz için karşılaştığınız o ilk 1-2 haftanızı iyi geçirmeye bakın. Tavsiyem yoğurtla sütle yemeğe çalışarak ne kendinize eziyet edin ne de yulaf kepeği ile aranızı bozun ..



Sevgiler

İlkay’ın Dukan Lezzetleri

24 yorum:

  1. Merhabalar İlkay Hanım,

    Ben aktardan valide sultan yulaf kepeği almıştım, yaptığım krepler hiç tutmuyordu, keklerin içi hep pişmemiş bir şekilde kalıyordu kısacası hiç memnun kalmadım rusheim marka yulaf kepeği aldım ilk olarak kek yaptım güzel pişti fakat bununda içinde saman gibi parçalar var ve insanın ağzına geliyor sert sert bu normal bir durum mu ? ne yapmalıyım rondodan geçirsem işe yarar mı bilemedim, yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yulaf kepeğini rondodan geçirirsen un gibi olur ve yukarıda belirtilen faydaları sağlamaz, rusheim tedarikçi değiştirmiş oyüzden biraz kötüleşti, doğalsan alabilrsin migrostan

      Sil
    2. Bildiğim kadarıyla cok ince un olarak çekildiğinde yulaf kepeği faydalarını yitiriyor. Ben İpek Hanım'ın ciftliginden aldım. Saman gibi parcalar olmasına ragmen pişinde ağıza sert sert gelmedi.

      Sil
    3. Rb dukan icin uygunmu ipek hanimin cifligi

      Sil
    4. Rb dukan icin uygunmu ipek hanimin cifligi

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba bende yulaf kepegi aldım ve aldığım siteyide yazdım yukarıda biri acaba bu aldığım yulaf kepeği orjinal mı? İkincisi yulaf kepeği ile başka neler yapabilirim? Teşekkürler Sinem Kaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinem sadece bu blogta benim denediğim yulaf kepeği ile yapılan 100 ü aşkın tarif var onlara bakabilirsin. hangi marka nereden aldın anlamadım. ambalajlı ise orjinaldir doğalsanı öneririm.

      Sil
    2. yukarıdaki yorumu kastetiyorsan evet orjinaldir ama iri sapan parçalar olmas iyi değil, midene zarar verir.

      Sil
  4. EMERHABA İLKAY HANIM...YULAF KEPEĞİYLE GALETA VE EKMEK YAPTIM SEVMEDİM.YOĞURTA KARIŞTIRDIM MİDEM BULANDI.AMA ÖZELLİKLEDE SABAHLARI DİREK AĞZIMA ATIP BİRAZ ÇİĞNEYİP SONRASINDA SUYLA YUTTUĞUMDA TADI HARİKA.ZATEN KOKUSU VS ÇOK GÜZEL.BÖLE TÜKETSEM AYNI YARARI GÖRÜÜRMÜYÜM.YANLIŞ BİŞEY YAPMAK İSTEMİYORUM TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önemli olan tüketmen, nasıl seversen öyle tüketebilirsin

      Sil
  5. Dokuz aylik oglumvar corba yada yogurduna katarak versem olurmu

    YanıtlaSil
  6. bütün marketleri aradım hiçbirinde yok real ve üçmmigros dahil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. migros ve reallerde mevcut lütfen danışma ile görüşün belki yanlış bir reyonda arıyorsunuzdur ya da raf ta kalmamıştır

      Sil
  7. migros ve reallerde mevcut lütfen danışma ile görüşün belki yanlış bir reyonda arıyorsunuzdur ya da raf ta kalmamıştır

    YanıtlaSil
  8. dukan diyetinde yulaf kepeği yerine buğday kepeği yesem bir sorun oluşur mu ?

    YanıtlaSil
  9. yulaf kepeği yerine yulaf ezmesi buldum aynı faydayı sağlarmı?tarifleri yulaf kepeğini rondodan geçirip yapsam olurmu?birde buğday ruşeymi diyete uygunmudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yulaf kepeği ve ezmesi yulaf tnesinin farklı bölgelerinden elde edilir. besin değerleri birbirinden farkıldırı. ezme yasaktır. bugday ruşeymide uygun değildir.

      Sil
  10. Ya bn aktrdan garden life diye bi marka aldim paketin uzerinde %100 doal yazio ve un tanesi gibi sizce zararlimi olur bide ben sutle icmeyi seviyorum bide atak evresi nekadar suruyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atak evresi icin test yapmalisiniz. Regimedukan.com.tr sitesinden yapabilirsiniz. Yulaf kepegini biraz daha iri taneli olan markaları tercih edin

      Sil
  11. Mrb bir sorum olcak ipek hanimin cifligin yulaf kepegi dukana uygunmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saf yulaf kepegi ise uygundur ama cok ince taneli olanlari tercih etmeyin

      Sil

Yorumlarınız buraya..

Bu yazılarda ilginizi çekebilir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...