31 Ağustos 2012 Cuma

Dukan Diyeti’nin En Güzel ama En Korkutucu Evresi ; KORUMA


Dukan Diyeti’nin En Güzel ama En Korkutucu Evresi ; KORUMA


Aslında bu evre bu diyetin ismini ilk duyduğumuzdan beri en çok merak ettiğimiz, en çok endişelendiğimiz. Kitabın arka kapağında sadece haftanın 1 gün saf protein günü yaparak kilomuzu koruyacağımızı söyledikleri evre..

Bu evre en güzel evre olmakla birlikte, tüm zincirlerin kırıldığı, tüm kilitlerin açıldığı evre..

Bu evrede hiçbir kural yok gibi görünüyor değil mi?

Ana kurallar şunlar;

 Günde 3 yk yulaf kepeğini ihmal etmeden tüketmeye devam edin..

Haftanın aynı günü olacak şekilde sabit bir gün seçin ve SP günü yapın..

Asansörü hayatınızdan çıkarın..

Günde 30 dk yürüyüşü alışkanlık haline getirin..

Üzüm, incir, muz ve kiraz gibi bol şekerli meyveleri tüketmemeye gayret et

Bir iki gün üstte üstte çok abartarak yemek yediğini düşünüyorsan sonraki gün biraz daha protein sebze gibi tüketmeye çalış, nişasta ve karbonhidrattan uzak dur.

Canın patates yemek istiyorsa patates kızartması yerine, fırında (kumpir) veya haşlama olarak tüketmeye gayret et..

 

Yani demek istediği şu ki artık nasıl besleneceğini öğrendin. Tabiki hayat boyu diyet yapmak diye bir tabir olamaz. Her gün diyet yapamazsın. Ama artık nişastalı gıdalar nedir, karbonhidrat, protein hangi besinlerde var. Protein yerseniz vücudunuz nasıl tüketir, karbonhidrat ve şekerin fazlası vücutta nasıl depolanır. Bu evreye geldi iseniz artık DUKAN sizi mezun olmuş kabul ediyor. Bundan sonraki hayatınızı nasıl şekillendireceğiniz sizin elinizde..

Güçlendirme evrenizi başarıyla tamamladınız, bu artık verdiğiniz kiloların Biyolojik hafızanıza da kaydedildiğini gösteriyor. Yani artık bu kilodan uzaklaşmanız vücudunuz için o kadar kolay değil. Sizde vücudunuza yardım etmek için artık menülerinizi yeniden gözden geçirin. Kusura bakmayın ama dukandan önceki tabaklarınıza geri dönerseniz bırakın dukanı kim gelirse gelsin o kiloların geri gelmesine engel olamaz.. Ama beslenme düzeninize biraz çeki düzen verirseniz artık o kilolar maziye gömüldü..

Örneğin neler öğrendik Sp günü güçlendirmeden biliyoruz, hafta içerisinde tüketilen ve vücutta depolanması muhtemel besinlerin vücuttan atımını sağlıyor. Ödül öğünü gibi bir öğün yaptı isek, sonraki en az 2 öğünde ps günü gibi beslenmekte fayda var.

Yada haftanın bir gün mükellef bir kahvaltıyı akşamında ızgara ve yoğurt ile yapmakta fayda görüyorum..

Herkese koruma evresinde hedef kilosunun mutluluğunda ulaşmasını diliyorum..

 

Not: Bu evrede kilonuzu takip etmeyi ihmal etmeyin, ve tartıdaki rakamların 1-2 kg yükseldiğini gördüğünüzde kiloların birikmesini beklemeden diyet süresince öğrendiklerinizle bu kilolar yerleşmeden defedin..

 
 

Sevgiler

İlkay’ın Dukan Lezzetleri

 

 

14 yorum:

  1. Yürekten katılıyorum sana...ne yediğinin nasil yaşadığının farkında olmalı insan...sandim çayıra mevlam kayira olmamalı o donem...fren mekanizması kisinin kendi elinde......seçil dukan can

    YanıtlaSil
  2. aynen öyle seçil hanımcım, eğer eski düzene dönerseniz kilo almamanıza hiç bir engel yok..öğrendiklerimizi uygulamalıyız

    YanıtlaSil
  3. Koruma evresi ile ilgili olarak bugüne kadar aradığım detaylı açıklamayı hiç bir yerde bulamamış olmanın sıkıntısını yaşarken sizin yazınızla karşılaştım. İyiki de aramalarıma devam etmişim çünkü; ben ,kitapta yer alan "6 gün istediğinizi yiyebilirsiniz" kısmını( pek aklıma yatmasa da) özgürce kullanabileceğimi düşündüm.Daha doğrusu pek açıklayıcı bilgi bulamayınca herhalde böyledir diye yorumlamak işime geldi.Sayenizde bu yanlış anlamayı düzeltmiş bulunuyorum. Ama yine de koruma evresini devam ettiren arkadaşların uygulamalarına yer verip kilolarını muhafaza edip edemedikleri ile ilgili bilgileri bizimle paylaşmalarını sağlarsanız çok yardımcı olmuş olursunuz.Zaten bu diyette en çok merak edilen koruma evresi.Diğer evrelerle ilgili olarak kimsenin tereddütü yok çünkü yazılar,paylaşılan fotoğraflar hepsini ortaya koyuyor. Aynı paylaşımlar koruma evresi ile ilgili olursa çok kişi merakını giderecek diye düşünüyorum.En azından ben ve çevremdekiler bu aşamada yaşananları, neler yenip içildiğini, ne tedbirler alındığını, kiloda değişim olup olmadığını çok merak ediyoruz.Bu zamana kadar ulaşamadığım açıklayıcı bilgiyi bu kadar net sunduğunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortanca merhaba, teşekkür ederim ben açıkçası 1 hazirandan beri korumadayım, bu yazıyı ondan çok sonra yazdım. Facebook sayfamıda takip edersen korumada olan başka arkadaşların paylaşımlarını da görebilirsin benim sana önerim koruma da bile bu tarz platformları birşekilde takip etmek . uzaklaşınca helede tartıdan uzaklaşınca kilo almak kaçınılmaz olabiliyor.
      Korumada akıldan çıkarılmaması gereken en önemli nokta neticede bu da bir diyet yani ilk 3 evreden sonra diyeti bırakıp, eskiden aldığın kiloların sebebi olan beslenme düzenine dönersen yani gelsin hamurişleri v.b. kilolar tekrar geri gelir, dukanın diğer diyetlerden en güzel yanı güçlendirme evresi ile vücudu alıştırması ve ilk 3 evrede öğrettikleri ile kilo alıp verimini denetim altında tutabilmemiz.

      Sil
  4. Merhabalar İlkay hanım hatırladınız mı ben takıntılı kız :D neyse şimdi şöyle bir durum var ben 2 hafta önce düzenli fitnessa başladım yürüyüşümü yapıyordum zaten neyse ölçüm yapıldı spor salonunda özel bir ölçüm 47.6 çıktı kilom yağ oranım 10.8 dengeli yayılmış kasımda azmış spora başladım başlayalı kilom 48 -49.6 arasında gidip geliyor tartıda bir 47ye inemedim ki güçlendirmeye geçtiğim kilo 47.0-47.4 tü benim yarın diyetimin güçlendirme evresi bitiyor dün ödül öğünü günümdü sabah bir tartldım 50.1 dedi bir daha tartldım 49.8 dedi bugün saf protein yapıyorum da diyorum ki kilom 47ye geri dönene kadar saf protein mi yapsam ? cevabınzı merakla bekliyorum çünkü baya endişeliyim bir de korumaya bu kiloyla geçmek istemiyorum ... şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. busecim sürekli saf protein böbreklerine zarar vermekten başka bir işe yaramaz sp sadece su atımını sağlar vücudundan sen sporta başladığın için vücudunun kas ağırlığı artmaya başlamış. çok mu spor yapıyorsun. spor hocana danışırsan sana bunun detayını açıklar.. kilona takılma vücut çlülerine bak bir genişleme var mı? emin ol yoktur.. ince ve formda olduğun sürece kilonu önemseme.. vücudunun yağ ve kas oranı değiştikçe ve aksların güçlendikçe kilo artışı normal

      Sil
  5. Merhaba İlkay
    Benim de en çok merak ettiğim evre bu. Yani tekrar normal yemeye dönünce kilo alınıyor mu ? Dün bir blog okudum , dukan yaparak 14 kilo veren bir hanım sonra 2 kg sini geri almış. Bir türlü bunu veremediğini diyetisyeninin de vücut proteine alıştığı için artık yağ yakamaz hale geliyor dukanla , normal yeme seyrine dönünce de buna alışamıyor demiş. Çok inandırıcı gelmedi ama kafama da takıldı biraz. Sen nasıl besleniyorsun biraz bahseder misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule malesef internette her konu için saçma sapan diyebileceğim bilgiler mevcut. önemli olan seninde yaptığın gibi gördüğün bilgileri akıl terazisinden geçirmek..

      normal yeme düzeninden kastın çok önemli, şu farkı tüm diyet yapanların anlaması lazım.. eğer diyetten önceki yeme düzenin doğru olsaydı diyet yapma ihtiyacı hissetmezdin.. diyet yapma ihtiyacı hissediyorsan yeme düzenini değiştirmelisin. dukan bir sihirli değnek değil kilo verirken mideni, metabolizmanı ve vücudunun 10 dilim su böreğine verdiği tepkiyi değiştirmiyor. Dukanın yaptığı neyi nasıl yemelisin, neyi nasıl yersen vücuduna etkisi olmaz. nişastayı nasıl almalısın, yağ kullanımını ne kadar sınırlamalısın v.b birçok detayı dukan diyeti ilk 3 evrede bunu öğretiyor. Dolayısı ile korumada eski yeme düzenime dönebilirmiyim? Doğru bir soru değil? Doğru olan artık ben neyi nasıl yiyeceğimi biliyorum,yürüyüşün vücudum için öneminin farkındayım. hangi aşamada kaloriye dikkat etmeliyim? nasıl beslenirsem kaloriye dikkat etmesemde olur? yemeklerimi yaparken yeni alternatiflerim var v.b birçok yeni alışkanlık kazanmış olacaksın. eğer 3 evrede öğrendiklerini hayatına yaymayı başarırsan evet koruma döneminde kilo almazsın ama 3 evre öncesindeki yemek ve yaşam tempona dönersen her diyet gibi kaçınılmaz sonu hazırlamış olursun. O blogta yazan arkadaşın neyi nasıl yaptığı bilinmiyor:) hiç bir insan vucudu yokturki 3 ay-4 ay protein ağırlıklı beslendi diye yağ yakamaz hale gelsin..tüm yediklerinin içerisinde yağ bulunuyor bu küçük ayrıntıyı bile atlamış ne yazıkki.. dukan tamamen yağsız bir diyet değil.

      Sil
    2. Teşekkür ederim İlkay bende böyle düşünüyorum. Ancak dukan hakkında eleştirilerin bir kısmı da bittiği zaman ben hayatım boyu günde 3 kaşık kepek yiyemem şeklinde geliyor. Sen şu an günde 3 kaşık kepek tüketiyor musun? Ya da tam tahıllı ekmek yiyor musun? Benim düşüncem tam tahıllı ekmeği yapıp içine kepek eklenebilir. Ve günde 3-4 dilim yenebilir sanırım korumada. Ama insanlara hazır bakkalda beyaz ekmek varken , hayat boyu ekmek yapma düşüncesi sıkıcı geliyor olmalı. Benim ekmek makinem var , yapabilirim diyetim bitince tabi ki. Senin şu an ki yemek düzenin nasıl ? Mesela günde ne kadar ekmek tüketiyorsun veya tüketiyor musun? Biraz örnek verir misin kendinden?
      Sevgiler.

      Sil
  6. İlkay hanım merhabalar buse ben hani takıntılı olan :) benim kilom korumada 48 de 49 da kaldı... ne yapacağımı bilmiyorum ? korkmalı mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buse sabitledi ise korkmanı gerektirecek birşey yok istenen bu zaten, ideal kilonda bu demekki

      Sil
  7. ilkay hanım ben en son soruyu sormuşum yine ben :) ben 1 ay kadar saf protein perşembelerini yapmadım ve her şey normaldi hatta 45 kgya düştüm sporumu düzenli yapan biriydim fakat final haftam beni çok yorduğu için onada ara verdim fajat temmuz ayına girerken kilom yavaş yavaş yükesldi 49 a çıktı ama adet dönemim yaklaşıyor ondandır dedim çünkü vücudum şişti karnım şişti bende östrojen hormonu çok spor yapmamdan azalmıştı hatta ilaçla düzeltildi ama adet olamadım bu ay ve de kilom şu an tartıda 50 ancak ölçülerim aynı ben 5 gün saf protein yapmayı düşünüyorum kendine gelsin diye ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 gün sp çok fazla ve gereksiz sp sadece ödem atar sen biriken kilon için seyir evresine dönmelisin 1+1 verdikten sonra güçlendirmesini yapıp tekrar korumaya geçebilirsin ama şöyle de bir durum var boyunu bilemiyorum ama 45 kilo çok az gibi vücudunun inebileceğinden fazlasına indiğin için vücudun dengelemiş olabilir

      Sil
  8. ben yediklerime de dikaat ettim nasıl oldu anlamdım yani bu kilo mu onuda bilmiyorum boyum 1.59

    YanıtlaSil

Yorumlarınız buraya..

Bu yazılarda ilginizi çekebilir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...