26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kaçırılmayacak bir Röportaj (HTHaber Nazenin Tokuşoğlu) Bölüm 1:Düşes Kate’i 2 beden zayıflatan adam

 
Dr. Pierre Dukan adını verdiği diyeti arkadaşımız Nazenin Tokuşoğlu’na anlattı.
Başlarken...
Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü diyetisyeni o. Dr. Pierre Dukan... “İstediğiniz Kadar Yiyebileceğiniz 100 Besin” diye bir kitap çıkaran Dukan; son zamanlarda protein diyetiyle yatıp “Su içsem yarıyor” diyerek kalkanların sayıca arttığı ülkemize de bu vesileyle geldi. Onunla ilk ve tek kapsamlı röportajı yapma fırsatına biz eriştik... Pazar ekinde başlayan bilgi bombardımanı bu sayfalarda üç gün boyunca devam edecek. İyi kilo vermeler...
 
1941 yılında Cezayir’de doğdu. 1975 yılında Paris’te meslek hayatına pratisyen doktor olarak başladı. O yıllarda kilolu ve obez bir kişinin düşük kalorili ve küçük porsiyonlu yiyeceklerle beslenmesi öneriliyordu. Dukan bu yaygın kanının aksine kilo problemi olan insanların diyet sonrasında kaybettikleri kiloları geri almalarını engelleyen yeni bir yöntem düşündü. 2 yıl süren çalışmalar sonucunda 2000 yılında yayımlanan “Nasıl Zayıflayacağımı Bilmiyorum” adlı kitabında bu yöntemi anlattı. Kitap çok satanlar arasına girdi. Bu arada Cambridge Düşesi Catherine’in Prens William ile düğününden önce 2 beden zayıflamasını sağlayarak İngiltere’de oldukça popüler hale geldi.
 
Temel prensipler
Pierre Dukan, diyetinin temel prensiplerini ve uygulamasını şöyle açıklıyor: “Çevremdekilerin benim ismimi verdiği bu yöntem, hayatımın bir özetidir. Doktor olduğumdan beri, ihtiyacı olan insanları iyileştirmekten mutluluk duydum. Beslenme uzmanı olduğumdaysa önce bana öğretilenleri uygulamayı denedim ve elimizdeki yöntemler yüzünden, bu savaşı daha başlamadan kaybettiğimizi fark ettim. Bunun üzerine önce bir diyet, sonra bir plan ve en sonunda da bir metot geliştirdim. Bu sistem tıpkı bir toplum gibi, birlikte ilerleme ve sınırların, kültürlerin ötesine geçme amacı taşıyor. Bugün, otuz beş yıllık birikim ve deneyimin sonunda, Dukan diyetinin fazla kiloların dünyaya yayılması karşısında durabilecek bir yöntem olduğuna inanıyorum.”
 

Kadınların kalçası erkeklerin göbeği...

Belli bir zaman diliminde en fazla kaç kilo vermek sağlıklı?
Bunu ancak bir örnekle açıklayabilirim. Birisi 10 kilo kaybetmek istiyor diyelim. 5 gün atak rejimi yapmalı. O 5 günde 2 buçuk kilo verir, kendini de iyi hisseder. En uzun atak rejimi süresi 7 gün, o da obezler için. Sonrası tehlikeli. Seyir ve güçlendirme evresinde hafta başına 1 kilo daha gider. 4 aşamalı rejimde iki ayda 10 kilo sağlıklı bir şekilde verilmiş olur.
 
Aslında zayıf olup kilo vermeyle kafayı bozanlara ne diyorsunuz?
Kabul etmiyorum. Sitenizde bir test var, onu yaptım. Bana “Dukan diyeti yapamazsınız” dedi... Kaç kilo olman gerektiğini biliyoruz. Şu ana kadar hesap hiç yanılmadı. 9 milyon kişi kilosunu öyle hesapladı.
 
Tabii iki kilo verme nedeni var insanlar için, ilki tabii ki fazla kilolu, hatta obez olmaları ikincisi de bölgesel fazlalıklar. İncedir ama inanılmaz büyük kalçası ya da karnı vardır. Dukan ikisine de hitap ediyor mu?
Evet ama en iyi sonucu kadınların kalçasında erkeklerin göbeklerinde görüyoruz.

Çocuklar şişman ve şeker hastası olarak doğuyor!

Ne tür hastalıkları olanlar Dukan diyeti yapmamalı?

Her halükârda önce doktora gitmeli. Doktor sizin yakın bir arkadaşınız olmalı, unutmayın. O size “Tamam yapabilirsin” ya da “Dikkatli ol” diyecektir. Onun dışında patolojik böbrek ve kalp rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz ya da çocuksanız tavsiye etmiyorum. Bana gelirse reddederim zaten. Çocuklarla ilgili başka bir nokta daha var. Anne hamileyken ne yerse bebeğe gidiyor. 1970’lerden bugüne doğumları inceliyorum. Bebekler yüzde 30 daha fazla yağlı doğuyor. Eskiden bebek kilosu doğumda ortalama 3’tü, şimdi 3 buçuk 4.

Sebep?

Proteinler çok değişmedi, balık her yerde balık, et de öyle... Yağ da öyle ama karbonhidratlar değişti. Bisküvi, kraker, corn flakes ve türevleri her yerde. Anne şekerli bir şey yediğinde bu şeker gelişmiş pankreasına gidiyor, halbuki bebeğin pankreası minicik. Ve o küçük pankreas annenin yediği şekerle baş edemiyor ve büyüyor. Obez ya da şeker hastası olma ihtimali artıyor. 5 yaşında obez olan bir çocuk hayatı boyunca kilo savaşı verir. Hamilelikte beslenme çok önemlidir.

Hamile rejim yapmalı mı?

Tamam arada karbonhidrat yesinler ama sakın tatlı yemesinler. Sadece tadımlık belki... Çocuğunun bütün hayatı senin elinde, düşün. Şimdi 6-7 kiloda doğan çocuklar var, doğuştan şeker hastası çocuklar. 3. aydan itibaren tutacaksın kendini, hamileysen. “6 Ayda Dünyayı Değiştirebilirsin” diye bir kitap yazıyorum şimdi, çocuklar üzerine. Gençler için de bir fikrim var. Üniversiteye girerken ve bitirdikten sonra kilosu aynıysa ona ekstra not verilsin. Hem onu motive eder hem de ona ister istemez ayak uydurmak zorunda kalan ailesi de sağlıklı beslenmiş olur.
 

İşte Dukan diyetinin meşhur ‘dört evre’si

1- Atak Evresi (Attack)

Sadece proteinle beslenilen, 3-10 gün sürebilen ve hızlı kilo verilen evre. Kişiye moral vermesi amacıyla başlangıçta hızlı bir şekilde kilo kaybettirir. Protein açısından çok zengin 72 besinden oluşur.

2- Seyir Evresi (Cruise)

Hedef kiloya ulaşana kadar birer gün dönüşümlü olarak sadece protein ve protein + sebze şeklinde beslenilmesi gereken evredir. 72 proteine bu evrede 28 sebze eklenir. İlk evreye göre daha yavaş fakat düzenli bir şekilde kilo verilir.

3- Güçlendirme Evresi (Consolidation)

Verilen kilo başına 10 gün olacak şekilde belirli besinlerin yenmesine izin verilen evredir. İdeal kiloya ulaştıktan sonra o kiloları yeniden almamızı engeller bu evre. Normal yeme düzenine devam edilirken; perşembe günleri protein diyeti yapılmasını, asansör kullanımının bırakılmasını, her gün 3 çorba kaşığı yulaf kepeği yenilmesini önerir.
 

4 evre nasıl çıktı ortaya?

Yıllar önce bir adam geldi yanıma. “Doktor ne olur beni zayıflat” dedi. Ben de o sıralar nöroloji alanıyla ilgiliyim. Kilo verdirme falan hiç ilgi duyduğum bir şey değil. Bakıyorum o konuşmaya devam ediyor. “Her şeyi kes ama eti kesme doktor, et yemeden yaşayamam” dedi. Ben de “iyi tamam sürekli et ye, 5 gün sonra gel” diye attım başımdan. Oh dedim beş gün rahatım. Neyse geldi adam. Bir çıktı tartıya 5 kilo gitmiş. “İlk defa hayatımda böyle bir şey yaşıyorum” dedi. Benim için de öyleydi. İkinci hafta biraz sebze ekleyelim böyle olmaz dedim. Sonra araştırmaya başladım. Temel yolu bulmuştum ve oradan devam ettim. Çok da eğlenceliydi. Atak ve seyir evreleri böylece kendiliğinden çıktı ortaya. Sonra bir bir hastalar gelmeye başladı. “Doktor 6. ayda aynen geri aldım kiloları” diye... İşte o zaman kolları sıvadım. Bir trick noktası olmalıydı bunun. Güçlendirme ve tam koruma evreleri üzerinde çalışmaya başladım. Perşembeleri atak evresindeki uygulama devam etti. Diğer günlerde de yulaf kepeği ve 20 dakika yürüyüş kurallarını atlamadığın sürece eski kiloları hayatta almazsın.

Neden perşembe?

 
Herkes bunu soruyor. Gün koymazsam iki üç hafta sonra unutuyor hastalar. Ben de “Hadi perşembe olsun” dedim. Hafta sonu kesin daha çok yiyorsun. Pazartesi ve salıları zaten hafta sonunun fazlalığını temizlemeye çalıştığın suçluluk günleri. Perşembede hiçbir şey yok.

Dukan diyetinde yemek miktarında sınırlama getirilmiyor değil mi?

 
Ne zaman istenirse yemek serbesttir. Ancak öğün atlanmamalı, kalori hesabı yapılmamalıdır. Kalori sistemi değil kategori sisteminin takip edilmesi gerekiyor, dolayısıyla hesap yapmaksızın aşırıya kaçmadan her şey yenebilir.,
 
 
Röportajın 2. Bölümünü okumak için tıklayınız...
Röportajın 3. Bölümünü okumak için tıklayınız...

Röportaj: Nazenin Tokuşoğlu

2 yorum:

  1. Paylaşımlarınız harika... ilgi ile takip ediyoruz. daha sık güncellenen paylaşımlar ile sitenizi devamının sürmesini tavsiye ediyorum.

    http://sanayitipicaymakinesi.com/
    http://www.remtamutfak.com/
    Çay Makinesi
    Çay Makinası

    YanıtlaSil
  2. You may even kick things off with bet365 with an enticing welcome offer as properly, and full particulars are at present available on the positioning. Assume 100,000 players visit an internet on line casino and every one stakes $1.00 on a recreation, making $100,000 in whole bets. If all of the winnings acquired by 점보카지노 the players whole $96,000, then the RTP for that recreation is 96%.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız buraya..

Bu yazılarda ilginizi çekebilir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...