26 Mayıs 2014 Pazartesi

Bölüm 2: Dr. Pierre Dukandan Yulaf Kepeği Mucizesi

Karbonhidrattan vazgeçemeyenler için Dukan’ın üç önerisi var: Yulaf kepeği, mercimek ve bezelye. Ünlü diyetisyene göre, makarna düşkünleri az pişmiş makarnayla kilo verebilir. Patates ise liste dışı bırakılacakların en başında yer almalı.
 
‘Bundan on beş yıl önce belki basit bir mesele olan fazla kilolar bugün AIDS ve domuz gribinin toplamından daha fazla kişinin ölmesine sebep olmuş bir seri katildir... Verdiği hasarlardan, işin ekonomik boyutundan ve tanınmayacak hale gelen insanların yaşadığı sıkıntılardan bahsetmiyorum bile...’ Bu cümleler hayatının 35 yılını kilo verme meselesine adayan ünlü diyetisyen Pierre Dukan’a ait. Peki neden kilo alıyoruz? Neden bazı ülkelerde kadınların hepsi fit ve sağlıklı bir vücuda sahip? Hangi karbonhidratları kesinlikle yemememiz gerekiyor? Dünyaca ünlü Fransız diyetisyen anlatıyor...
Ben gerçek bir karbonhidrat düşkünüyüm. Benim gibi çok insan var, sadece et ya da sebze yiyince aç gibi hisseden... Tavsiye etmeseniz de bize en zararsızından en zararlısına bir sıralama yapın...
Listenin başı belli; yulaf kepeği... Onu hayatında tutan her zaman sağlıklı olur. İkinci sırada mercimek var. Hem karbonhidrat hem protein içeriyor. Çok sağlıklı bir besindir. Üçüncü sırada bezelye var. Her yemeğe uyum sağlar, lezzetlidir, içeriğinde vitamin, potasyum da vardır.
 
Gelelim günlük hayatta kullandığımız o zararlı olanlara...
Makarna, pilav ve patatese göre daha sağlıklıdır ama pişirme şekli çok önemli. İtalyan usulü al dente şeklinde pişirirsen, yani makarnayı hafif sert bırakırsan vücut onu öğütmek için kalori harcar. Dolayısıyla vücuda hamur makarnadan daha az kalori yüklemiş olursun. Listede sırada olan pirinç için de geçerli bu söylediğim. Hafif diri bırakırsan pirinci çok daha sağlıklı olur. Patates en az tercih edilen bu bağlamda ama daha fenası tabii ki var: “Corneflakes.” Çocuklarınıza her sabah marifetmiş gibi yediriyorsunuz ya, ufak ufak zehir koyduğunuzu düşünün, o derece zararlı...
Ama mısır var içinde...
Ben de bunu bekliyordum. Evet mısır var ama sen onu topraktan alıp pişirmiyorsun ki, ne işlemlerden geçiriliyor. Dalından koparıldığında glisemik endeksi 36, mercimekten biraz fazla yani. Corneflakes hazırlanırken yüksek ısıda basınçla sıkıştırma ve püskürtme metodu kullanılıyor. Bu sırada glisemik endeksi 50 oluyor. Mısır taneleri bu yüksek ısıda toz haline getirilip mobilyalardaki sunta gibi sıkıştırma yöntemiyle hazırlanıyor. Şekil verici olarak kimyasal jöle kullanıyorlar. Corneflakes haline geliyor yani! Tabii glisemik endeksi de 95 oluyor. Yani dalından koparılmış halinin üç katı oranında şekere sahip oluyor. Zararlı maddelere hiç girmiyorum ve onu her sabah çocuğunuza veriyorsunuz.
 
Kaldım...
Son sırada da beyaz ekmek var... Ben hayatımdan yıllar önce çıkardım, siz de çıkarın...
 

“Hiç kimse özellikle de hiçbir kadın şişman olmaktan mutlu olmaz. Doğada da şişmanlar kaybeder. Vahşi ormanda mesela, şişman olan ölür. Çünkü koşamaz ve çok dikkat çeker.

 

"İki kadeh şarap hayatına bir yıl ekler, dört kadeh ise bir yıl alır"

Bir de nefes alma durumu var...
Nefes aldığınız zaman oksijen girer vücuda. Onu kullanmak için vücut enerji harcar. Afgan yürüyüşü diye bir şey var. Oraya gittiğimde keşfetmiştim. Dans ederken ya da jimnastik yaparken önden bir nefes alırlar. Onun gibi düşünün. Hızlı hızlı adımlar atar Afganlar ve nefes alıp başlarlar yürümeye. O kadar yararlı bir teknik ki... Ben bunu gördüm ve “Dukan Afgan yürüyüşü” koydum adını. Ben uyguluyorum...
 
Alkol kullanıyor musunuz?
Hayır, sevmiyorum ama içseydim kırmızı şarap içerdim.
 
Neden beyaz değil?
Kırmızı sağlığa daha yararlı. Bir kadeh şarap bir şey yapmaz. İki kadeh içersen hayatına bir yıl eklersin. Üç kadeh bir şey yapmaz. 4 kadeh içersen hayatından bir yıl gider.
 
Nasıl yani kafam çok karıştı...
İnan öyle... İki kadeh şarap tedavi gibidir...
 

"Amerikalıların en büyük yanlışı obezite ve dünyayı etkiliyorlar"

 
Fransız kadınlar hep fit, hayretle bakar dünya onlara... Parmağınız var onu da biliyoruz tabii.. Öte yandan Amerikalılar ve İngilizler obezite yolunda emin adımlarla ilerliyorlar ama sanki umurlarında değil.
Umurlarındadır... Hiç kimse özellikle de hiçbir kadın şişman olmaktan mutlu olmaz. Doğada da şişmanlar kaybeder. Vahşi ormanda mesela, şişman olan ölür. Çünkü koşamaz ve çok dikkat çeker. Bu iyi hissedilecek bir durum değildir. Uyku bile haramdır şişmanlara. Apne olur. Eninde sonunda sorunlar başlar. “Acı çekiyorum, ben bir canavarım” diyerek ofisime gelen oluyor. Burada önemli olan şey kültür. Amerika’dayken bana “Fransız kadınları neden hep incecik” diye soruyorlardı. Çünkü fazlalık gördükleri anda müdahale ediyorlar. 3 kilo aldığı anda hemen rejime başlayan kadınlar var.
 
Yani ülkenin geleneksel yemekleri kadar insanının kafa yapısında da bitiyor olay...
Yemek demeyelim de ülkenin onu pazarlama şekli diyelim. Çok önemli. Amerikalıların en büyük yanlışı bu, üstelik sadece kendilerini değil bütün dünyayı etkiliyorlar.
 

Yulaf kepeği

  • Dukan diyetinin temellerinden biri. Dünyada tek başına zayıflatıcı etkisi olan tek gıda. Çünkü yulaf kepeği iki farklı fiziksel özelliğe sahip. Sindirim sistemine girdiği anda zayıflatıcı etkileri olan yoğun ve yapışkan bir süngere dönüşür.
  • Çözünebilir lifleri, hacimlerinin ortalama 25 katı kadar su alabilme kapasitesine sahiptir. 12 gram, yani bir çorba kaşığı yulaf kepeği mideye ulaştığında 300 gram su çeker ve 312 gramlık bir kitleye dönüşerek mideyi doldurur ve uzun sürecek bir tokluk hissi oluşmasını sağlar.
  • Yulaf kepeği, besinlere karışarak incebağırsağa ulaşır. Burada kana karışmaya hazır, zengin ve besin değeri yüksek bir eriyikle karşılaşır. Bu noktada yulaf kepeğinin en önemli görevi başlar. Yoğun ve yapışkan yapısı sayesinde etrafındaki her şeye yapışıp kendine sabitleyerek ele geçirir ve bu besinleri içerdikleri kalorilerle birlikte, dışkı yoluyla vücuttan atar. Böylece küçük ölçekli yulaf kepeği sürekli ve uzun süre kullanıldığında çok etkili olabilecek bir kalori kaybına neden olur.

Yulaf kepeğinin dukan diyetinin evrelerinde kullanımı:

  • Atak evresinde günde 1.5 çorba kaşığı.
  • Seyir evresinde günde 2 çorba kaşığı.
  • Güçlendirme evresinde günde 2.5 çorba kaşığı.
  • Koruma evresinde günde 3 çorba kaşığı.
 

“Şeker gerçekten zararlı. Çok şeker kullanan insanların çoğu şeker hastası ve kalp krizi riskleri var.”




 

“Vücuttaki yağlar şekere kırmızı halı seriyor”

 
Şeker vücuda ne yapıyor?
Bir örnekle anlatayım... 5 litre kanın var ve her bir litrede 1 gram glikoz mevcut, yani tüm vücudunda dolaşan kanında toplam 5 gram şeker var. Bir markete girdin. Çok da stresli bir günündesin. Bir koca paket bisküviyi aldın. 100 gram şeker var içinde... Bu şeker miktarı 25 dakika sonra kanında. Yani önceki 5 gramı da ekle, kanında 105 gram şeker var. Normal şartlarda kanında 105 gram şeker olan insan komaya girer ve ölür. Ama ölmüyorsun.
 
Neden?
Pankreas ensülin salgılıyor. Ensülin şekere gelip diyor ki “Lütfen burada kalma, sahibimi öldürüyorsun. Başka yere git”... Şeker cevap veriyor: “Tamam giderim, sorun yok ama nereye gideyim?”... “Üç seçeneğin var” diyor pankreas, “Karaciğere, kaslara ya da yağlara”... Şeker karaciğerin kapısını çalıyor. Karaciğer “Kusura bakma daha dün geldin ve o miktar hâlâ içimde” diyor. Şeker mecbur kaslara gidiyor, “Sana ihtiyacımız yok, üstelik bizi yavaşlatıyorsun” cevabı alıyor veee yağların kapısını çalıyor sonunda... Yağlar adeta önüne kırmızı halı seriyor: “Gel burayaaa, gel burayaaaa”... Şeker gerçekten zararlı. Çok şeker kullanan insanların çoğu şeker hastası, kalp krizi riskleri var, böbrekleri sorunlu.
 
Karbonhidratı sokmuyorsunuz değil mi bu listeye, o da şekere dönüşüyor ya...
Hayır, bahsettiğim sadece şeker. Tatlı şeyler... Dediğin gibi onların hepsi neticede şekere dönüşüyor ama yavaş yavaş. Ensülin de yavaş yavaş salgılanıyor.  
 
Pratik yulaflı tarifler
 
Yulaf kepekli gözleme
 
 
 
 
 
 
Malzemeler
 
  • 2 yemek kaşığı yulaf kepeği
  • 1 yemek kaşığı buğday kepeği
  • 2 yemek kaşığı yağsız beyaz peynir
  • 1 yumurta
Hazırlanışı
Geniş bir kâsede kepekleri, % 0 yağlı beyaz peyniri ve yumurtayı karıştırın. Yapışmaz tavayı 3 damla sıvı yağla yağlayıp kâğıt havluyla kurulayın.
 
Gözlemeyi orta ateşte, tavadan ayrılıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin ve ters yüz edip diğer yüzünü de pişirin.
Kolesterole dikkat
Kolesterol sorununuz varsa ya da yumurta sarısı tüketiminizi sınırlamak istiyorsanız bu tarifi sadece çırpılmış (tercihen) yumurta akıyla yapabilirsiniz.
 
Gözlemeye tatlandırıcı ve istediğiniz aromaları ekleyebilir ya da dilediğiniz ot ve baharatlarla karıştırarak tuzlu versiyonunu hazırlayabilirsiniz.
 
 
 Röportajın 3. Bölümünü okumak için tıklayınız...

Röportajın 1. Bölümünü okumak için tıklayınız..

2 yorum:

  1. Özeliikle şeker kısmı ürpertici :/

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlarınız harika... ilgi ile takip ediyoruz. daha sık güncellenen paylaşımlar ile sitenizi devamının sürmesini tavsiye ediyorum.

    http://sanayitipicaymakinesi.com/
    http://www.remtamutfak.com/
    Çay Makinesi
    Çay Makinası

    YanıtlaSil

Yorumlarınız buraya..

Bu yazılarda ilginizi çekebilir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...