3 Eylül 2012 Pazartesi

Ama ben bugün ne yiyeceğim (Atak ve Saf protein Günleri) - 1 ?


 
 
 
 
Birçok kişiden gelen yoğun talep üzerine ben bugün ne yiyeceğim ile ilgili bir yazı hazırlamak istedim. Aslında bu dert dukana özgü bir dert değil, herhalde diyetin de vermiş olduğu psikoloji ile dukana has olduğunu düşünmeye başlıyoruz. 




Halbuki yaşamımızın her anında  her restorana oturuşumuzda, her öğle tatilinde ve her akşam ev ahalisi için yemek pişirirken aynı soru aklımızdan geçiyor. “ Bugün ne yesem? Bugün ne pişirsem?”

Dukan Diyetine başladınız, bu diyette diğer diyetlere benzer sınırlar yok örneğin kibrit kutusu kadar peynir, 1 salatalık, 2 şu 3 bu..

Bu diyette izinli ve yasaklı gıdalar var..

İzinlileri kullanarak birbirinden güzel tabaklar hazırlayabilirsiniz.

Örneğin Atak ve Seyir evresindeki Saf protein günlerinde bir günde ne yiyebilirsiniz.

Sabah

·         1 yumurta haşlama veya 1 yumurtadan omlet veya kıymalı yumurta (eğer kolestrol probleminiz yoksa 2 yumurtada yiyebilirsiniz.) Ama diyyet boyunca yumurta çok tüketeceğiniz için dikkat abartmamakta fayda var.

·         %2 yağ oranına sahip bir peynir.  (bu oranda beyaz peynir bulmanız zor ) En uygunu Aknaz Beyaz peynir bim marketlerde bulunuyor. Evde sütten veya yoğurttan keserek kendi lor peynirinizide yapabilirsiniz. Piyasadan alacağınız lor peynirlerde yağ oranına dikkat. Yağ oranını bilmediğiniz lor veya peyniri tercih etmeyin.

·         Dana jambon, Hindi füme v.b. (sosis ve salamı nişasta içeriğinden dolayı tercih etmemenizi öneririm.

·         Yulaf kepeğinden günlük 1,5 yk kaşığını geçmeyecek şekilde hazırladığınız krep, ekmek v.b.  bir dilim

·         Çay, kahve, bitki çayı veya süt

·         Çalışıyorsanız, saklama kapları edinin. Termos özellikli olmaları sizi kurtaracaktır. Kahvaltınızı akşamdan hazırlayın minik poşetler ile birlikte kaplarınıza yerleştirin zannettiğiniz kadar zor değil. Ben hep öyle yaptım. Dışarıda kahvaltı için her zaman bir şeyler bulmak zor.

·         Son güncelleme ile birlikte gün boyunca 1-2 cherry domates yiyebilirsiniz.

·         Baharlı otlar dediğimiz dereotu, nane roka gibi bir ot ile tabağınızı renklendirebilirsiniz. (2-3 dal yiyebilirsiniz)

 

Ara

·         Özellikle çalışıyorsanız küçük light yoğurtlardan yanınızda bulundurun. Yoğurdunuzu, ister splenda ile tatlandırabilir. İsterseniz baharatlar ile farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.

·         Evden hazırladığınız termosa koyduğunuz tavuk çorbanızı, yoğurt çorbanızı acıktıkça içebilirsiniz.

·         Evde iseniz seçenekleriniz daha fazla .. unutmayın aç kalmamak üzere izinli gıdalardan her zaman yiyebilirsiniz

Öğle

·         Yine çalışıyorsanız atak veya seyirdeki sp günlerinde dışarıdaki kurtarıcılarınız hazır.

o   Piliç çevirme (derisini çıkardıktan sonra tamamını bile yiyebilirsinizJ

o   Terbiyesi yapılmayan yani yağlı soslarla bekletilmemiş. Tavuk ızgara ürünleri, tavuk şiş, tavuk bonfile, tavuk pirzola

o   Dana bonfile, dana şiş

o   Tüm balıkları derisi ile birlikte ızgara olarak yiyebilirsiniz. Dışarıda buğlama sakıncalı olabilir yağ koyabiliyorlar.

o   Ekmeksiz hazırlanan köfte (inegöl köftesi) yalnız yağ oranına dikkat zor kalmadıkça yememenizi öneririm.

·         Evde iseniz yine yukarıdaki tanımlanan yiyeceklerden ana yemek olarak hazırlayabilirsiniz. Evde yapacağınız için yağ oranına emin olduğunuz et veya tavuk ile bir yemek hazırlayabilirsiniz. Örneğin 1 tavuk bonfile ve 1 tavuk butu rondodan geçirrerk elde ettiğiniz tavuk kıymanızla köfte yapabilirsiniz.

·         Yoğurt evde veya dışarıda hem protein oranı nedeniyle hemde süt ürünü olması sebebiyle ihmal etmeyin derim.

·         Son güncelleme ile birlikte gün boyunca 1-2 cherry domates yiyebilirsiniz.

·         İçecek olarak light kola, zero kola, light gazoz, soda, ayran v.b. bir şey tercih edebilirsiniz.

 

Ara

·         Komşularınız veya iş yerindeki arkadaşlarınızın çay saati yaptıkları kekler, poğaçalar götürdükleri dönemde yine geri kalmanıza gerek yok bir iki dilim kara kek benzeri bir tarif sizin kurtarıcınız olacak. Unsuz kekte yapabilirsiniz. Bu tür tariflerde yulaf kepeği az olduğu , unsuz kekte hiç olmadığı için gönül rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yanında da bir bitki çayı yemede yanında yat.

Akşam

·         Tavuk, et ve balık ürünleri ile dilediğiniz gibi bir yemek yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey yağ eklememeniz. Domates hakkınızı kullanmadı iseniz 1 tk salça kullanarak yemeğinizi renklendirebilirsiniz. Yine soğan ve sarımsağı kullanarak yemeğinizi tatlandırabilirsiniz. Soğanları bu evrede yememekte fayda var.
 

·         Yoğurt veya 2-3 adet salatalık turşusu ekleyebilirsiniz.

·         Yoğurdunuza biraz peynir ve baharat ekleyerek haydari gibi değişik saf protein gününüze yakışan ama aynı zamanda farklı tatlar denemeyi de ihmal etmeyin..




Gece

Yemekten sonra yulaf hakkınızı tüketmedi iseniz bir helva tarifi bir kekv.b. çay yanında güzel olur. Yulaf kepeği hakkınızı günün hangi saatinde tükettiğinizin önemi yok seyirde 2 yk çıkacağı için üşenmeyin değişik tarifler deneyin.

Bir bardak tarçınlı ılık süt uyumanızıda kolaylaştırır.

Bu yazı dizisinin devamı da gelecek..
Sevgiler

İlkay'ın Dukan Lezzetleri
 

 

 

 

4 yorum:

  1. işte beklenen şık listelerrrrr
    teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  2. ilkay hanım merhabalar bende atak evresinin 4.günündeyim yukarıdaki yazınıda ''1 tavuk butu rondodan geçirrerk elde ettiğiniz tavuk kıymanızla köfte yapabilirsiniz.'' gibi bi ibare geçiyo acaba bana bu köftenin dukana uygun heleki atak evresine uygun tarifini verebilirmisiniz acaba sanırım bu evrede tavuk köfte yememin bi sakıncası olmaz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.ilkayindukanlezzetleri.com/2012/09/tavuk-kofte-her-evre.html duygu hanım merhaba linki gönderiyorum ama büyük ihtimal aktif olmayacaktır bu bölüme link koyamıyorum arama bölümüne tavuk köftesi yazarsan bulabilirsin, tarifte gögüs eti var kemiksiz but ızgarada koyabilirsiniz daha lezzetli bir köfte olur tavuğun derisi hariç her yerini her evrede kullanabilirsin.. ayrıca atak evresine uygun tarifler sayfanın sol tarafında ayrıca listelenmiş bulunuyor

      Sil
  3. çok teşekkürler..bu yazıların çok yardımı oluyor..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız buraya..

Bu yazılarda ilginizi çekebilir..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...